De Heg

De Heg is een voormalige parkeerplek, omgetoverd tot een verborgen podium in het groen voor kunstprojecten en optredens.  De Heg is onderdeel van ParkXPark, een experiment van het Marineterrein in Amsterdam waarbij er gekeken wordt naar hoe parkeerplekken ruimte kunnen maken voor meer groen in de stad.

In juli en augustus vond er elke zondagochtend om 11:00 een optreden plaats vanuit de Heg. Hiervoor nodigde ik verschillende muzikanten/performers uit, veelal uit de buurt. Wie of wat er de betreffende ochtend optrad bleef een geheim totdat de eerste klanken vanuit de Heg naar buiten kwamen. Zo was er onder andere een Bach pianoconcert, een muziekcollege over planten in/en muziek, en een collectieve performance met een ‘Neusveer’.

De komende maanden (Jan-jun 2024) zal de Heg het podium bieden aan beeldende interventies. Elke maand zal een andere kunstenaar een werk maken dat reageert op deze ietwat gekke plek en wat doorlopend ervaren kan worden. Houd hiervoor de Instagram van de Heg in de gaten.

Hoewel de Heg ruimte biedt aan andere makers/kunstenaars, zie ik de gegeven (letterlijke en figuurlijke) kaders van de Heg ook als een werk op zichzelf. De spanning tussen het publieke en het verstopte, het idee van gluren en het ietwat absurdistische van een heg in een stedelijke omgeving zijn elementen die een bepaalde reactie of interactie oproepen. Bovendien zit er door de tot nu toe onbepaalde duur van het project zowel in de fysieke heg als in het concept ruimte voor groei, mogelijkheden en experiment. Ruimte die vrij zeldzaam is voor kunst in de publieke ruimte, waardoor het tevens een onderzoek is naar welke vormen het project nog kan/zal aannemen.

Bekijk hier een video over het project:

Foto 1: Pianoconcert door Jacqueline voorheen Frederique / Foto 2: ‘De Neusveer’ van Jasper van den Berg en Barry de Bruin / Foto 3: Muziekcollege door Yannick van Wijk / Foto 4: Meteorietkijker van Eva Schippers / Foto 5: Rode Lantaarnpaal van Sanne van Balen. Foto’s door: Kiran en Raven Aluvihare / Studio Noord Gestoord.