de opkomst

De Opkomst is een reactie op de duisternis van de nacht en een verwelkoming van de dag. Op drie verschillende momenten ten tijde van de tentoonstelling Nachtvlucht van kunstenaar Pieter Laurens Mol in het Stedelijk Museum Breda, zal op drie bijzondere plekken in Breda de zonsopkomst gevierd worden. De Opkomst wordt gevormd door hen die op komen dagen.

In aanloop naar deze drie momenten zal op passende wijze gecommuniceerd worden dat alle inwoners van Breda als het ware deel uit kunnen maken van het werk, enkel door op te komen dagen. Het vraagt natuurlijk wel iets; je moet er in de donkerte van de nacht al je bed voor uit komen met als enige garantie dat je weet dat je de zon zal zien verschijnen. Het is precies deze garantie van de zon, die tijdens de opkomst centraal zal staan. Aanwezigen zullen, naast de ervaring van collectief de zon op zien komen op een bijzondere plek in Breda, ook verrast worden door anderen die ‘op het toneel verschijnen’. Performers uit Breda die elk op hun artistieke wijze de zonsopkomst zullen begeleiden en verwelkomen, als zijnde een poëtisch ritueel.

De Opkomst is onderdeel van de tentoonstelling ‘Ontdek de Nacht’, die in samenwerking met Stichting KOP en Stedelijk Museum Breda is ontwikkeld. Hiervoor zijn in totaal vier kunstenaars uitgenodigd nieuw werk te maken voor de publieke ruimte dat geïnspireerd is op het oeuvre van Mol en de thematiek van Nachtvlucht

Kom opdagen:

Zaterdag 27 augustus 2022, 6:44, De Bliksemschicht (Vinkenburgseweg 10) 

Zaterdag 24 september 2022, 7:30, Brug Stek/Pier15/Brack (Veilingkade 9)

Zaterdag 29 oktober 2022, 8:30, Parkeerdek Station Breda (Stationslaan)