de opkomst

zelfstandig naamwoord ; uitspraak op-komst

  1. het tijdstip waarop een hemellichaam boven de horizon verschijnt
  2. het aantal mensen dat op komt dagen
  3. het verschijnen op het toneel

De Opkomst (2022) is een reactie op de duisternis van de nacht en een verwelkoming van de dag. Op drie verschillende momenten ten tijde van de tentoonstelling Nachtvlucht van kunstenaar Pieter Laurens Mol in het Stedelijk Museum Breda, werd op drie bijzondere plekken in Breda de zonsopkomst gevierd. De Opkomst werd gevormd door hen die op kwamen dagen.

De Opkomst is ontstaan uit drie verschillende betekenissen van het woord: de zon, het aantal mensen en het ten tonele verschijnen. Aanwezigen die besloten vroeg hun bed uit te komen, wisten enkel dat zij de zon op zouden zien komen op een bijzondere plek in Breda. Ze wisten niet hoeveel anderen met hun zouden komen opdagen en wat er die ochtend nog meer ten tonele zou verschijnen. Voor elke Opkomst werkte ik samen met een ander gezelschap uit Breda. In deze samenwerking ontwierpen we een passend optreden om de zonsopkomst die ochtend op geheel eigen wijze te begeleiden en verwelkomen.

De Opkomst was onderdeel van de tentoonstelling ‘Ontdek de Nacht’, die in samenwerking met Stichting KOP en Stedelijk Museum Breda is ontwikkeld. Hiervoor waren in totaal vier kunstenaars uitgenodigd nieuw werk te maken voor de publieke ruimte dat geïnspireerd was op het oeuvre van Mol en de thematiek van Nachtvlucht. Ontdek de Nacht is tot stand gekomen met dank aan het Mondriaan Fonds, de gemeente Breda en het VSB Fonds.

Opkomst 1: Zaterdag 27 augustus 2022, 6:44, De Bliksemschicht Breda / In samenwerking met Joey Monopoly en Geert Sweep. Opkomst 2: Zaterdag 24 september 2022, 7:30, de Brug bij Stek Breda / In samenwerking met Professor Pipoca, Capoeira Batuque Holland. Opkomst 3: Zaterdag 29 oktober 2022, 8:30, Parkeerdek Station Breda / In samenwerking met Showkorps Concento en Breda City Pipes and Drums. Fotografie: Meike DriessenGeplaatst

in

door

Tags: